Nyheder

Et samarbejde om spilleren i centrum

18-11-2020 -


Et samarbejde om spilleren i centrum

Børnefodbolden i Danmark har gennem de senere år oplevet et stort fravalg i de yngste årgange. Det har fået DBU til at sætte fokus på en ny børnefodbold strategi, hvor der ønskes mere fokus på udvikling fremfor præstation & konkurrence. Væk fra klubben i centrum hen mod spilleren i centrum, og vigtige elementer i et godt fodboldmiljø er ligeledes tryghed og tilknytning til nærmiljøet. Disse tanker og visioner for børnefodbolden er omdrejningspunktet i vores arbejde i FC Sønderborg (FCS), som er den elitære ungdoms-overbygning for de mest talentfulde og ambitiøse fodboldspillere fra Als og Sundeved.

l FCS kan vi i dag tilbyde morgentræning for alle årgange fra U13-U19. Træning, som har fokus på spillernes individuelle tekniske og taktiske færdigheder/forståelse - og desuden holdtræning om eftermiddagen. Al træning foregår under ledelse af dygtige, engagerende og højt uddannede trænere.

DBU Licenssystem

DBU har indført et licenssystem, som ranker klubbernes talentudvikling ud fra parametre som f.eks. organisation, uddannelse og produktivitet, og klubberne tildeles mellem 1-5 stjerner. FCS er pt. tildelt 1 1/2 stjerne og rækker ud efter 2, mens SønderjyskE (SE) har 3 stjerner. FCS er eneste licensklub i Sønderjylland i området op til Haderslev og over til Esbjerg.

At være licensklub er økonomisk udfordrende, og FCS er meget afhængige af - og glade for - vores tre største sponsorer: Broager Sparekasse, LINAK og Sønderborg Kommune, uden jer ville dette ambitiøse tilbud til Sønderborgs ungdom ikke være muligt.

Motivationen og det dedikerede engagement hos både spillere, trænere og andre omkring klubben er baseret på, at alle kan se, at de gør en forskel - at der sker udvikling og vækst. For os i FCS er der et stort ønske om at se spillerne udvikle sig, og holdene dermed præsterer bedre og bedre i kampene.

Fodboldrejsen

Samtidigt ønsker vi i FCS at skabe den gode historie og støtte den unge talentfulde fodboldspillers drøm om at realisere rejsen fra sin moderklub til den elitære licensklub FCS/ videre til superligaklubben SønderjyskE og derfra videre ud i den store fodboldverden.

For at gøre dette muligt er det nødvendigt med samarbejde på tværs - hele vejen fra moderklub til superligaklub. Et stærkt samarbejde med respekt for hinandens ståsted i "fødekæden", og de præmisser, der arbejdes ud fra i hvert led.

FCS U13 og U14 på højeste niveau

FCS' to yngste årgange bliver indplaceret efter deres præstationer/resultater. De øvrige årgange indplaceres i henhold til, hvor mange stjerner FCS bliver tildelt via vores DBU-licens. FCS´ yngste årgange U13 og U14 spiller pt. i næsthøjeste række - og realistisk set snart i bedste række.

Det er vigtigt for os i FCS - med DBUs strategi i tankerne - at FCS' to yngste årgange spiller på højeste niveau, for kun på den måde kan vi sikre, at også de mest talentfulde og ambitiøse fodboldspillere i området kan få udviklet deres fodboldmæssige færdigheder, uden samtidigt at skulle opgive den tryghed og tilknytning til nærmiljøet, som er så vigtig i den alder. Presser vi drengene for tidligt både ift. den tid, de skal bruge på transport - og ift. at de mister tilknytning til nærmiljøet, da er vi med til at forøge risikoen for det frafald, som DBU registrerer, er stigende i disse år.

FCS håber, at SE i fremtiden i handling vil respektere, at det er i fælles interesse, at FCS' to yngste årgange spiller i højeste række. Børnene bliver således i et udviklende fodboldmiljø, præget af tryghed og med base i nærmiljøet. Og samtidig skal de ikke sidde i en bil mange timer hver uge for at komme til træning.

Vores håb er, at vi ift. de allerbedste spillere i U13 og U14 i samarbejde med SE og spiller/forældre kan skræddersy individuelle forløb om at træne i SE. Som en naturlig del af forløbet fortsætter de allerbedste spillere så i SE ved overgangen fra U14 til U15. De er da klædt på til at fortsætte rejsen og jagte deres drøm - og måske indgår de deres første kontrakt med SE.

"Fødekæden" -respekt og anerkendelse

For at denne vision kan lykkes, og vi dermed i FCS kan fastholde de yngste årgange, kræver det, at næste led i "fødekæden", SønderjyskE, respekterer og anerkender det store arbejde sportsligt, økonomisk og politisk, der bliver udført i - og omkring - FCS. Og det kræver, at FCS og SønderjyskE, som de to eneste licensklubber i Sønderjylland, arbejder tæt sammen om at give vores unge fodboldspillere de bedste muligheder for at udvikle sig i det rette tempo, så helheden følger med.

Dette samarbejde er vi i færd med at sætte streger til, og i FCS ser vi frem til, at vi får lavet en samarbejdsaftale præget af respekt og anerkendelse, som resulterer i, at vi sammen sætter spilleren i centrum.

Sportslig hilsen

Hans Christian Jensen Formand Forretningsudvalget FCS,

Jesper Damm Andersen Talentchef,

Kim Poulsen Sportschef

 


Sportschef

Vakant
Tlf. 30 50 71 17
Mail: fc.sonderborg.marius@gmail.com

Talentchef

Jesper Damm Andersen
Tlf. 23 69 60 72
Mail: jd@statsskolen.dk

Pressechef

Marius Vestergaard
Tlf. 30 50 71 17
fc.sonderborg.marius@gmail.com

Kampfordeler

John Hansen
Tlf. 40 37 08 06
fcs@sport.dk